Στο νησί μας υπάρχει κατά κοινή ομολογία ένας υπέροχος χώρος μάθησης και πολιτισμού. Είναι η βιβλιοθήκη-κέντρο νεότητας του Δήμου Ψαρών. Στεγάζεται σε ένα κτήριο στην βόρεια άκρη του οικισμού με υπέροχη θέα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα δύο "σύμβολα" του νησιού μας. Προς τα νότια τη Μαύρη Ράχη και προς τα δυτικά τον Άγιο Νικόλαο.
Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε κτήριο που παραχωρήθηκε από την Νομαρχία προς τον δήμο μας το 2005. Το κτήριο έμενε αναξιοποίητο για πολλά χρόνια και χρησίμευε σαν αποθήκη υλικών του δήμου.
Η σκέψη να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος χώρος σαν κέντρο νεότητας και πολιτισμού ήταν του τότε δημάρχου Ψαρών κ. Εμμανουήλ Αγαπούση ο οποίος την εκμυστηρεύτηκε στον συμπατριώτη μας Σωτήρη Τσαφούλια ο οποίος πολλαπλά έχει βοηθήσει τον τόπο μας. Η θετική ανταπόκριση του κ. Τσαφούλια ήταν άμεση, με την προϋπόθεση να δοθεί στην βιβλιοθήκη-κέντρο νεότητας το όνομα του παππού του, συμπατριώτη μας Κωσταντή Κοτρόζου, πλοιάρχου του Ε.Ν.
Με απόφαση του τότε Δ.Σ η προσφορά έγινε δεκτή και με δαπάνη του δήμου μας και του κ. Τσαφούλια το όνειρο έγινε πραγματικότητα.
Η επισκευή-μετασκευή του κτηρίου έγινε με δαπάνη του δήμου, σε συνεργασία με την Νομαρχία Χίου που εκπόνησε την μελέτη. Η εσωτερική διακόσμηση τα έπιπλα και το ηλεκτρονικό υλικό της βιβλιοθήκης έγιναν με δαπάνη του κ.Τσαφούλια. Οι εργασίες άρχισαν το 2008 και τέλειωσαν στο τέλος του 2011.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένας πραγματικά όμορφος και καλαίσθητος χώρος που τον απολαμβάνουν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι επισκέπτες και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού μας. Έτσι ένα κτήριο που έμενε αναξιοποίητο έγινε κέντρο πολιτισμού και μάθησης.
Ο σημερινός δήμαρχος κ. Κων/νος Βρατσάνος περιβάλλει με ξεχωριστή αγάπη τον χώρο αυτό. Τα επίσημα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ψαρών έγιναν κατά την ημέρα της επετείου του Ολοκαυτώματος την 30 η Ιουνίου 2013 από τον Δήμαρχο Ψαρών κ. Κ.Βρατσάνο και τον τ. Υπουργό κ. Κ. Μουσουρούλη παρουσία των επισήμων προσκεκλημένων και πολλών επισκεπτών του νησιού μας. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου-Ψαρών και Οινουσσών και εκλεκτός συμπαραστάτης του νησιού μας κ.κ. Μάρκος Βασιλάκης.
Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 5250 τόμους πολλαπλής θεματολογίας όπως Εγκυκλοπαίδειες, Ελληνική και παγκόσμια Ιστορία, Ελληνική και παγκόσμια Λογοτεχνία, Περιηγητική Λογοτεχνία, Ψυχολογία, Ποίηση, Αρχαία Ελληνική γραμματεία, Φιλοσοφία, Θεολογία, Ιατρική,Τέχνη, Λαογραφία, Αθλητικά, πτέρυγα παιδικής Λογοτεχνίας , πτέρυγα εκπαιδευτικών βιβλίων ξενόγλωσσων και Ελληνικών, μεγάλη σειρά επιστημονικών και ψυχαγωγικών περιοδικών και αρκετά ξενόγλωσσα περιοδικά και βιβλία.
Στην βιβλιοθήκη υπάρχει μικρή αίθουσα προβολών οπτικοακουστικού υλικού.Επίσης υπάρχει αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών και Internet . Τα περισσότερα από τα βιβλία καθώς και όλο το οπτικοακουστικό υλικό , είναι δωρεά του φίλου των Ψαρών δημοσιογράφου Δημήτρη Καραγεωργίου στον οποίο οφείλουμε πολλαπλές ευχαριστίες για την αγάπη του στο νησί μας. Επίσης ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν και συμβάλουν καθημερινά στην οργάνωση και την λειτουργία της βιβλιοθήκης του δήμου μας.
Στόχος της βιβλιοθήκης μας είναι να εμπλουτισθεί ακόμη περισσότερο και να δημιουργηθεί αρχείο αντιγράφων κάθε είδους αρχειακού υλικού, που αφορά το ηρωικό νησί των Ψαρών, ώστε να αναπληρώσουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, την πνευματική και αρχειακή καταστροφή, που ήταν απόρροια της ολικής καταστροφής που υπέστη το νησί μας κατά το ολοκαύτωμα του 1824 .
10 Νοεμβρίου 2013
Εμμανουήλ Α. Αγαπούσης
πρώης Δήμαρχος Ψαρών
Το δημοτικό κτήριο μετά την διαμόρφωσή του σε βιβλιοθήκη-κέντρο νεότητας.
H αίθουσα υπολογιστών της βιβλιοθήκης.
Η αίθουσα προβολών.
Το κεντρικό αναγνωστήριο και στο βάθος τα ατομικά αναγνωστήρια της βιβλιοθήκης.
Ο χώρος υποδοχής.
Οι μαθητές του γυμνασίου μας εργάζονται στους υπολογιστές.
Επίσκεψη των μαθητών του Δημοτικού μας στην βιβλιοθήκη.
Φωτογραφία από τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ψαρών "Κωσταντής Κοτρόζος" την 30η Ιουνίου 2013 παρουσία των επισήμων που τίμησαν την επέτειο του Ολοκαυτώματος της ηρωικής νήσου των Ψαρών.
Βλέποντας από την βιβλιοθήκη τα δύο "σύμβολα" των Ψαρών, αριστερά την Μαύρη Ράχη, τόπο της υπέρτατης θυσίας των Ψαριανών και δεξιά τον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, τόπο προσκυνήματος του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη.