Νέα & Ανακοινώσεις
- Εκδηλώσεις - Επικαιρότητα -
Πορεία Μνήμης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
📣Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, ακριβώς 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών (22 Ιουνίου 1824), ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, διοργανώνει Πορεία Μνήμης για να τιμήσει τους ηρωικούς πεσόντες του Ολοκαυτώματος.
👍Η πορεία / λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει από το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο βόρειο μέρος του νησιού, κοντά στην τοποθεσία όπου έγινε η απόβαση των Τούρκων, και θα καταλήξει στη μαρτυρική Μαύρη Ράχη των Ψαρών, διασχίζοντας το νησί κι αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες υπερασπιστές του, σε τοποθεσίες ορόσημα, όπου πραγματοποιήθηκαν μάχες.
👍 Οι συμμετέχοντες, θα μεταφέρουν εναλλάξ τον φλεγόμενο πυρσό, που θα συμβολίζει τη φωτιά και τον όλεθρο που άφησαν πίσω τους οι Τούρκοι εισβολείς. Παράλληλα όμως, θα συμβολίζει και τη φλόγα της Επανάστασης, καθώς η ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης στη Μαύρη Ράχη, αποτέλεσε σύμβολο αυτοθυσίας και αυταπάρνησης για την Ελευθερία.
‼ Παρά την αρχική ανακοίνωση του προγράμματος των εορτασμών, αποφασίστηκε έπειτα από προβληματισμό για τις καιρικές συνθήκες που πιθανώς θα επικρατούν, λόγω αυξημένων θερμοκρασιών και με γνώμονα πάντα την υγεία των αθλητών, η μετάθεση της Πορείας Μνήμης για τις απογευματινές ώρες.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα για το Σάββατο 22/6:
👉09:00 Άφιξη ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ στα Μεστά
👉09:15 Αναχώρηση ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ από Μεστά
👉11:30 Άφιξη ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ στα Ψαρά
👉16:15 Παραλία Κατσούνι: Συγκέντρωση συμμετεχόντων προς αναχώρηση για το Μοναστήρι
👉17:00 Άναμμα πυρσού - Εκκίνηση Πορείας
👉17:15 Βωμός 1 - Ξερόκαμπος
👉17:30 Βωμός 2 - Φτελιό
👉17:55 Βωμός 3 - Αρχοντίκι
👉18:25 Βωμός 4 - Αγ. Νικόλαος
👉18:50 Βωμός 5 - Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος
👉19:15 Βωμός 6 - Μαύρη Ράχη - Τερματισμός Πορείας
👉19:30 Μαύρη Ράχη: Πανηγυρικός Εσπερινός
👉20:00 Μαύρη Ράχη: Τρισάγιο στο Μνημείο των πεσόντων – Προσκλητήριο νεκρών
👉21:15 Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος: Χαιρετισμοί επισήμων - Απαγγελίες ποιημάτων - Βραβεύσεις - Παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης» και κέρασμα παραδοσιακών γλυκών - Παρουσίαση του χρονικού του Ολοκαυτώματος - Αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης - Ρίψη πυροτεχνημάτων
👉23:15 Αναχώρηση ΨΑΡΑ ΓΚΛΟΡΥ από Ψαρά
ℹΠαρακαλούνται όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στην Πορεία Μνήμης να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα ή να δηλώσουν συμμετοχή με email στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 2274350117, υπεύθυνη κ. Μαρία Παπαδοπούλου. Όσοι εκ των συμμετεχόντων έχουν όχημα και μπορούν να μεταφέρουν άλλα άτομα, θα ήταν χρήσιμο να το δηλώσουν.
🙏 Σημ.: Οι πυρσοί που θα χρησιμοποιηθούν στην Πορεία Μνήμης είναι μία ευγενική προσφορά του κ. Παναγιώτη Αντωνόπουλου, αναβιωτή του ιστορικού αγώνα «Ευχίδειος Άθλος».
Δείτε επίσης
Εκδηλώσεις - Επικαιρότητα
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024
Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ψαρών

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 στις 20:00    Ψάλλει ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός»   Πρόγραμμα Εκδήλωσης   Έναρξη Εκδήλωσης Χαιρετισμός Δημάρχου   ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ Κείμενα Μπούρα Χ. και Μαστορόπουλου Γ.  Απολυτίκιον της Μεταμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εκδηλώσεις - Επικαιρότητα
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024
Σε ζωντανή μετάδοση το Επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιείται στα Ψαρά με τίτλο: «Ψαρά. Ο τόπος και οι άνθρωποι»

Συνδεθείτε στο κανάλι του Δήμου στο YouTube https://youtube.com/@dimospsaron-apx για να το παρακολουθήσετε! Στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/playlist... θα βρείτε την playlist με τις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου! Ο Δήμος Ηρωικής Νή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εκδηλώσεις - Επικαιρότητα
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024
Επιστημονικό συνέδριο στα Ψαρά με τίτλο «Ψαρά. Ο τόπος και οι άνθρωποι»

Πέμπτη 4 Ιουλίου έως Σάββατο 7 Ιουλίου 2024 Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνουν το επιστημονικό συνέδριο «Ψαρά. Ο τόπος και οι άνθρωποι», με τρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
-ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ -
Ένας τόπος άγριας ομορφιάς με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.