Νέα & Ανακοινώσεις
- Δελτία Τύπου -
Πέντε βασικά ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Δήμαρχο Ηρωικής Νήσου Ψαρών
Σάββατο, 11 Μαΐου 2024

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χίο, την Παρασκευή 10 Μαΐου, δόθηκε η ευκαιρία στους Δημάρχους Χίου, Ηρωικής Νήσου Ψαρών και Οινουσσών να έχουν ένα τετ α τετ μαζί του με σημείο συνάντησης το Δημαρχείο του νησιού.

Η επαφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Κυβέρνηση έφερε στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τρία νησιά σε γενικό επίπεδο, ενώ κάθε Δήμαρχος εστίασε στα κατά τόπους προβλήματα για τα οποία χρειάζεται κυβερνητική παρέμβαση προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυσή τους.

Για το Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών, ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Βρατσάνος εστίασε στα 5 βασικότερα θέματα που απασχολούν το Δήμο και το νησί και χρήζουν άμεσης παρέμβασης και αυτά είναι:

  1. Οι πολύ υψηλοί συντελεστές του Φ.Π.Α. που επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη επιβαρυμένο κόστος ζωής στο νησί και σε όλα τα μικρά νησιά της πατρίδας μας.
  2. Η δραματική υποστελέχωση του δήμου και η ανάγκη θεσμοθέτησης ειδικής πρόβλεψης στις προκηρύξεις που εκδίδονται για διορισμούς στους δήμους για τα μικρά νησιά για τουλάχιστον πενταετή παραμονή, χωρίς δυνατότητα απόσπασης ή μετάθεσης.
  3. Βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας και η παροχή κινήτρων όπως οι πολυετείς συμβάσεις στους πλοιοκτήτες προκειμένου να ανανεώσουν το στόλο τους με νεότερα, ασφαλέστερα και ταχύτερα πλοία.
  4. Η υποστελέχωση του ιατρείου του νησιού και η άμεση ανάγκη τοποθέτησης ειδικευμένου ιατρού που θα βελτιώσει τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες και θα μειώσει την ανάγκη αεροκομιδών.
  5. Η ταχύτερη ολοκλήρωση της υπό εκπόνησης μελέτης του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου (ΤΠΣ), που εξελίσσεται παράλληλα με τα άλλα δύο νησιά, Χίου και Οινουσσών, που θα αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο ανάπτυξης του νησιού μας για τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του έδειξαν να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των ζητημάτων που συζητήθηκαν. Μάλιστα στην κεντρική του ομιλία σε συγκέντρωση πολιτών στη Χίο είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρω ότι εδώ έχουμε και τους Δημάρχους των δύο μικρών νησιών του νησιωτικού συμπλέγματος της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών. Το αίτημά σας είναι δίκαιο και θα δούμε τι καλό μπορούμε να κάνουμε και για τα δύο νησιά, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η αδικία στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χίου».

Ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, νωρίτερα από την συνάντηση, είχε αποστείλει στο ιδιαίτερο γραφείο του Πρωθυπουργού ενημερωτικό έγγραφο με το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν το νησί.

Στην κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού έγινε αναφορά και στο Δήμαρχο Ηρωικής Νήσου Ψαρών και συγκεκριμένα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρέπει να υπάρξει ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει διαχρονικά σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν προκειμένου η Ευρώπη να ενισχυθεί αναπτυξιακά και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά της.  Δείτε λίγο, το Ταμείο Ανάκαμψης, 36 δισεκατομμύρια ευρώ, το διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα χρήματα αυτά ήδη πιάνουν τόπο. Μιλούσα πριν με το Δήμαρχο των Ψαρών και μου έλεγε ότι το ιατρείο στα Ψαρά κατασκευάζεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Το νησί μας, την τελευταία δεκαετία, έχει κάνει βήματα προόδου και έχει αξιοποιήσει εργαλεία που του προσφέρουν μια ποιοτική και βιώσιμη καθημερινότητα συγκριτικά με την γεωγραφική του θέση, όμως ο υψηλός δείκτης γήρανσης απειλεί τη βιωσιμότητά του και απαιτείται δέσμη μέτρων (για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και κινητροδότηση των νέων) που θα ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση και θα δώσουν στο νησί μας προοπτική και αναπτυξιακή τροχιά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος.

Δείτε επίσης
Δελτία Τύπου
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
«Καθαρή ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά νησιά» Ενημερωτική Εκδήλωση στο πλαίσιο συμμετοχής των Ψαρών στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

Κλιμάκιο της ΔΕΗ και του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), συνεργατών και εταίρων του δήμου στην Ομάδα Μετάβασης του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «30 ευρωπαϊκά, ενεργειακά αυτόνομα, νησιά έως το 2030», επισκέφθηκε το νησί μας, το τριήμερο από 12

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024
Ενεργειακά Αυτόνομα Ψαρά - Ανακοίνωση

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών σας ενημερώνει ότι από σήμερα 12 έως και τις 14 Ιουνίου 2024 θα βρίσκεται στο νησί μας κλιμάκιο της Ομάδας Μετάβασης του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «30 Ενεργειακά Αυτόνομα Νησιά». Σκοπός της επίσκεψης ε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτία Τύπου
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024
«Υποστηρίζουμε τη Ζωή» - Εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής στα Ψαρά από κλιμάκιο εθελοντών ιατρών του Σωματείου ΦΚΠΙ «Ανοιχτή Αγκαλιά»

Οι εθελοντές ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Σωματείου Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής/Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» για μια ακόμη χρονιά μας επισκέπτονται, προκειμένου να συμβάλλουν στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του νησιού μας. Τη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
-ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ -
Ένας τόπος άγριας ομορφιάς με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.