Ο Φάρος

Ο φάρος Ψαρών κατασκευάστηκε το έτος 1909 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο με την απελευθέρωση των Ψαρών το 1912. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, 200 μέτρα από το ακρωτήριο Άγιος Γεώργιος και σε εστιακό ύψος 78 μέτρων. Πρωτολειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 5 δλ. και φωτοβολία 23 ναυτικών μιλίων ως 25. Αυτοματοποιήθηκε κατόπιν παροχής της ΔΕΗ στις 2/8/1984 με φωτοβολία 24 ν.μ. Για να ανέβεις στην κορυφή του πύργου υπάρχουν 35 σκαλοπάτια πέτρινα που σε οδηγούν σε μία πλατφόρμα. Από εκεί ανεβαίνεις άλλα 8 σιδερένια σκαλοπάτια που σε οδηγούν στον κυκλικό εξώστη που βρίσκεται ο μηχανισμός του Φάρου με τη λυχνία.

Ο φάρος αποτελείται από κυκλικό πύργο ύψους 14,5 μέτρων, ένα κοιτώνα φαροφυλάκων, ένα κοιτώνα και γραφείο προϊσταμένου, μία κουζίνα και ένα δωμάτιο στο οποίο υπάρχει φούρνος, μία αποθήκη, και μία τουαλέτα, καθώς και το προαύλιο με μία πόρτα προς το εξωτερικό περιβάλλον.

Η οδική σύνδεση του οικισμού με τον φάρο ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τον Δήμο Ψαρών.

Το έργο για την  αναγκαία κτιριακή συντήρηση - αποκατάσταση του φάρου έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για το έτος 2013, έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται άμεσα η έναρξη των εργασιών.

 
Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο | Δήμος Ψαρών