Θερινές Εκδηλώσεις στα Ψαρά

programma ekdiloseon psara 2015 

Στις εκδηλώσεις που δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία (λόγω καιρού ή άλλων παράλληλων εκδηλώσεων), θα ανακοινωθεί μόλις οριστικοποιηθεί.

 

Μνήμη του Ολοκαυτώματος!

Η Μνήμη του Ολοκαυτώματος των Ψαρών τιμάται κάθε χρόνο, συνήθως την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, λαμβάνοντας χώρα εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φέτος θα εορταστεί την Κυριακή 5 Ιουλίου, με τις εκδηλώσεις να ξεκινούν από την Παρασκευή 3 Ιουλίου και να συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή (Πρόσκληση και Πρόγραμμα Εκδηλώσεων). Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού του Ολοκαυτώματος, διαμορφώνεται ως εξής : 

Παρασκευή 03/07/2015

 • Εκθεση με θέμα τον Κωνσταντίνο Κανάρη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Αδελφότητα Ψαριανών" στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ψαρών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 05/07/2015.
 • Συναυλία

Σάββατο 04/07/2015

Μαύρη Ράχη : 

 • Πανηγυρικός Εσπερινός στο εκκλησάκι της Αγίας Άννας και του Αγίου Ιωάννη στην Μαύρη Ράχη
 • Τρισάγιο στο Μνημείο των πεσόντων
 • Απαγγελία ποιήματος - προσκλητήριο νεκρών - ρίψη στεφάνου στον τόπο της θυσίας.

Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος :

 • Χαιρετισμοί επισήμων - αφήγηση και πολιτιστικά δρώμενα (χορευτικά του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών "ο Κωνσταντίνος Κανάρης" 1ο μέρος, απαγγελία ποιήματος, χορευτικά του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών "ο Κωνσταντίνος Κανάρης" 2ο μέρος), εκφώνηση χρονικού, λαμπαδηδρομία - ανατίναξη - ρίψη πυροτεχνημάτων, κέρασμα Ψαριανού γλυκού.

Κυριακή 05/07/2015

 • Δοξολογία - εκφώνηση πανηγυρικού
 • Τρισάγιο στο χώρο της οικίας Κωνσταντίνου Κανάρη
 • Κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων, απαγγελία ποιήματος, παραδοσιακοί χοροί από τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ψαρών "ο Κωνσταντίνος Κανάρης".

 plateia iroon

lampadidodromia

purotexnimata

 

Γιορτή του Ψαρά

Η Γιορτή του Ψαρά για φέτος έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 11 Ιουλίου. Σε ένα νησιώτικο περιβάλλον, όπως αυτό των Ψαρών, με τους ψαράδες να γεμίζουν τις αποβάθρες και τα ψαροκάικα την θάλασσα, οργανώνεται το πρώτο Σάββατο μετά την εορτή των Αγίων Αποστόλων, η Γιορτή του Ψαρά στο νησάκι Άγιο Νικολάκι, όπου τελείται δοξολογία και λειτουργία, ενώ προσφέρονται από τον Σύλλογο Αλιέων ούζο και μεζέδες, μαζί με φρέσκα θαλασσινά.

 metavasi sto agio nikolaki

 agio nikolaki ekdilosi

 Agio nikolaki axinoi

 

Χοροεσπερίδα με την Ιωάννα Λεγάκη 

Χοροεσπερίδα του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών "ο Κωνσταντίνος Κανάρης", με την Ιωάννα Λεγάκη, την Παρασκευή 17 Ιουλίου!

 

Βαρβάκεια

Τα Βαρβάκεια είναι ένα πολιτιστικό πενθήμερο που διοργανώνεται συνήθως τέλος Ιουλίου από τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ψαρών "ο Κωνσταντίνος Κανάρης" και περιλαμβάνει έκθεση βιβλίου, θεατρικές και παραδοσιακές χορευτικές παραστάσεις, έκθεση αγροτικών προϊόντων κλπ.

Φέτος θα λάβει μέρος από 24-26 Ιουλίου και από 2-4 Αυγούστου.  Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στα Βαρβάκεια, περιλαμβάνουν : 

 • 24 Ιουλίου - έκθεση παραδοσιακών εδεσμάτων
 • 25 Ιουλίου - Παράσταση κλόουν 
 • 26 Ιουλίου - Βίντεο / αφιέρωμα για τη ζωή του Βαρβάκη
 • 2 Αυγούστου - Θεατρική Παράσταση "Η θεία από την αυστραλία", με την θεατρική ομάδα του συλλόγου.
 • 4 Αυγούστου - Μουσικοχορευτική παράσταση - αφιέρωμα στο Σμυρνέικο τραγούδι.

 

barbakeia ekt proionton

barbakeia ekt proionton 2

barbakeia xoreutika 2

 

Bazaar με παραδοσιακά γλυκά και καλοκαιρινά είδη!

Στις αρχές Αυγούστου, θα διοργανωθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Αδελφότητα Ψαριανών"  Bazaar με παραδοσιακά γλυκά και καλοκαιρινά είδη!

 

Αθλητικές και Πολιτιστικές Δραστηριότητες Αδελφότητας Ψαριανών!

Μεταξύ 7-14 Αυγούστου λαμβάνουν χώρα οι καθιερωμένες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αδελφότητα Ψαριανών", στις οποίες περιλαμβάνονται αγώνες beach voley, ποδοσφαίρου, ποδηλασίας και για τα παιδιά, τσουβαλοδρομίες. Στις 14 Αυγούστου γίνεται η αναβίωση του εθίμου του Αλωνιού, στο αλώνι του Μοναστηρίου, με την προσφορά δωρεάν μεζέδων και ούζου στους επισκέπτες. Στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται ο καλοκαιρινός χορός της Αδελφότητας Ψαριανών.

aloni

 

 beach voley

 

Αστρονομία στον Αρχαιολογικό χώρο Αρχοντίκι 

Στον αρχαιολογικό χώρο στο Αρχοντίκι Ψαρών πραγματοποιούνται, κατά την διάρκεια της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Δήμο Ψαρών και το Σύλλογο Αστρονομίας Χίου. Συγκεκριμένα πραγματοποιείται ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, ομιλία για την μυθολογία της Σελήνης και την ιστορία της αστρονομίας στην αρχαιότητα, παρουσιάζεται η ταυτότητα της Σελήνης ως δορυφόρου της Γης, παρακολούθηση της Σελήνης με τηλεσκόπια, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται συνήθως με συναυλία έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.

astronomia

 

 
Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο | Δήμος Ψαρών