simaia                                                                    Ψαρά, 27/6/2017

       

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 193η επέτειο του Oλοκαυτώματος των Ψαρών, το  Σαββατοκύριακο  24-25 Ιουνίου 2017, παρουσία της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι  εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου με την έκθεση «Ήρωες των Ψαρών» από τον πολιτιστικό σύλλογο «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΨΑΡΙΑΝΩΝ».

Ακολούθησε  ο καθιερωμένος εσπερινός στην εκκλησία των Αγίων Ιωάννη και Άννας στη Μαύρη Ράχη και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ.κ. Μάρκου. 

 Η συνέχεια δόθηκε με τις εορταστικές εκδηλώσεις στην πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος. Την αυλαία άνοιξαν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου «Κ. ΚΑΝΑΡΗΣ» παρουσιάζοντας χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Έγινε απαγγελία του ποιήματος «Ο Κανάρης» από τη μαθήτρια Άννα-Μαρία Παραγή και παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο «Δοξασμένα Ψαρά» από τις Αμαλία Καστάνου, Άννα Φρατζέσκου, Αγγελική Καρυστινού και τα παιδιά Φιαμού Μαρία και Μερόπη Σκαρλέτου.

Ακολούθησε η δραματοποιημένη απόδοση του χρονικού του Ολοκαυτώματος από την κ. Ελένη Καραγιώργη και λαμπαδηφορία από τα παιδιά του νησιού. Η εκδήλωση έκλεισε με την αναπαράσταση της ανατίναξης του Παλιόκαστρου και ένα υπερθέαμα βεγγαλικών.

          Την Κυριακή 25/6 μετά τη λειτουργία στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Χριστού κατέφθασε στο νησί η Α.Ε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος. Ακολούθησε δοξολογία για το Ολοκαύτωμα των Ψαρών και εκφώνηση του πανηγυρικού από το διευθυντή του Γυμνασίου & Λυκείου κ. Δημήτριο Μάκαρη. Εν συνεχεία έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο όπου βρισκόταν η οικία του Κ. Κανάρη και κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε Πρόεδρο της Δημοκρατίας  στο μνημείο των Ηρώων. Ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος «Η καταστροφή των Ψαρών» από τη μαθήτρια Αθηνά Κλίτσα και χορευτικά από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ο Κ. ΚΑΝΑΡΗΣ»

          Αμέσως μετά στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου μας έγινε η επίσημη τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου δημότη του Δήμου Ψαρών.

Το εορταστικό διήμερο έλαβε τέλος το βράδυ της Κυριακής με τη συναυλία έντεχνων, λαϊκών και νησιώτικων τραγουδιών.

Εκτός από την Α.Ε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο και το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ.κ. Μάρκο, το νησί μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Ζουράρις, ο βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Ιωάννης Ξενάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Ιωάννης Μανάρας και κ. Παντελής Μπουγδάνος, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου κυρία Σπυριδούλα Σταυράτη, η Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου κυρία Μαρία Τομπάζη, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος κ. Ιωάννης Παυλόπουλος, ο διοικητής ΑΣΔΕΝ Υποστράτηγος κ. Νικόλαος Μανωλάκος, ο διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Κωνσταντάκος Δημόκριτος, ο διοικητής της 9ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος κ. Λαμπρόπουλος Αθανάσιος, ο Λιμενάρχης Χίου αντιπλοίαρχος κ. Χρήστος Φραγκιάς, ο διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Χίου υποπλοίαρχος ΠΝ Αντώνιος Κριμιζής, η διοικητής της ΑΕΝ μηχανικών Χίου πλωτάρχης κυρία Μαρία Κατσάρη και ο κυβερνήτης της Φρεγάτας «Σπέτσες», όπου είχε καταπλεύσει στο νησί προς απόδοση τιμών, αντιπλοίαρχος κ. Δημήτριος Λαμπίρης. 

Ο Δήμος Ψαρών ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία και των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων για την 193η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ψαρών.

 

 
Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο | Δήμος Ψαρών